Fem ansiktstecken på åldrande

- En guide av ShapeBy
 

När vi blir äldre saktar kroppens interna processer ned, hudens cellförnyelseprocess och kollagenproduktion minskar och det tar längre tid för vår kropp att återhämta sig efter fysiskt aktivitet. Detta försvagar den inre strukturen som stöder upp vår hud inifrån och fungerar som hudens naturliga skyddsbarriär. Vi vet att vår hy ständigt åldras; dock tänker vi oftast bara på det när vi faktiskt kan se tecken på vår hys åldrande. Tyvärr kan vi inte ändra den naturliga åldringsprocessen; med tiden får vi alla synliga linjer i ansiktet och det är naturligt för vårt ansikte att förlora en del av sin ungdomliga fullhet. Detta i kombination med ens livsstil och vilken miljö man utsätter huden för kan orsaka att åldringstecken uppträder tidigare än man önskar, men processen börjar djupt inuti huden redan innan de blir synliga på utsidan.

 

Att ”åldras graciöst”, vad betyder det?

-

För vissa kommer åldrandet som en överraskning: en morgon står man framför spegeln och man ser ens mamma eller pappa stirra tillbaka på en i spegeln. De första tecknen på åldrande är runt våra ögon - kråkfötter och hängande övre ögonlock som gör att våra ögon ser mindre ut. Fina linjer bildas runt näsan och överläppen sjunker ned.

Forskare på ett japanskt hudvårdsföretag kom fram till att det är vid 35 års ålder som vi är på mittpunkten - efter din 35-årsdag börjar du se äldre ut dag för dag. De dagliga påfrestningar du utsätter din hy för kommer också att ha en mer bestående och djupgående inverkan på din hy.

Att åldras graciöst är en vacker tanke, men det stoppar oss inte från att vilja sakta ner förändringarna i kroppen som kommer med vårt åldrande. Linjer och rynkor är inte de enda ansiktstecknen på åldrande; även mörka fläckar och områden med pigmentering ger din hy ett tråkigt och åldrat utseende. När du åldras ökar även risken för hudskador. Din hy blir mer ömtålig när du tappar det skyddande fettlagret och gör din hy tunnare. Bräckliga blodkärl går lättare sönder och sårläkning går långsammare då åldrande hud tar längre på sig att reparera sig än yngre hud.

 

Din huds tidslinje

-

I 30-års åldern börjar de fina linjerna synas; de utvecklas från våra ansiktsuttryck och blir djupare och tydligare med åldern. Det är även i 30-års åldern som vår hy börjar förlora sin volym och elasticitet, resultatet blir mer uttalade skrattlinjer och framträdandet av arga rynkan.

När du nått 40+ Det är ofta i 40-årsåldern som vår ålder verkligen börjar synas, detta för att huden förlorat så pass mycket volym och elasticitet att linjer och veck i ansiktet syns ännu tydligare. Förlorad volym kring käklinjen förändrar också starkt vårt övergripande utseende.

 

Slapp hy

-

Musklerna i ansiktet förlorar med åldern sin volym, styrka och elasticitet. När ansiktsmusklerna blir slappare, i kombination med förlust av muskelmassa, kan det kännas som att ansiktet ”hänger” eller blir slappt. Detta märks särskilt i kinderna, i huden kring ögonen och på halsen.

 

Mörka fläckar

-

Ett vanligt tecken på åldrande är missfärgad hud. Ofta kommer missfärgningen i form av små prickar, det vi kallas åldersfläckar. De är helt enkelt ett resultat av att ens hy blir sliten med tiden. Vi vet alla att solen skadar vår hud, men också denna skada kan visa sig i form av bruna fläckar i ansiktet. Mycket av skadorna som solen orsakar är på grund av UV-ljuset, men även hormoner kan göra huden känsligare för skapandet av bruna fläckar.

 

Ögonen

-

Ögonen är själens spegel. Huden runt ögonen är supertunn och kan skapa en tung, hängande effekt på ögonlocket och förlust av volym under ögonen, i kombination med tunn hy, gör även att mörka ringar och blodkärl under ögonen blir mer synliga och man får mer utmärkande påsar under ögonen. Tear Trough är en behandling där man med hjälp av filler fyller ut under ögonen vilket hjälper mot mörka ringar under ögonen och gör att man ser piggare och mer välmående ut.

Använd solskydd! Redan i 20-års åldern accelererar solskador djupt inifrån, vilket till slut syns som mörka fläckar på sin hy. En fortsatt exponering av solens skadliga UV-strålar påverkar även hudens produktion av melanin vilket bland annat påverkar de mörka ringarna under våra ögon.

 

Läppar och mun

-

Läpparna börjar tappa sin fyllighet redan i 30-års åldern, för att sedan följas av linjer ovanför överläppen som fördjupas i takt med att du åldras. Kollagen påverkar fylligheten i dina läppar, och när du förlorar kollagen förloras också läpparnas fyllighet och form. Injektion med filler ger läpparna mer fyllighet och definierar munnens linjer; något som förknippas med skönhet och ungdom.

 

Rynkor och linjer

-

Det är ofta i 30-års åldern som de fina linjerna börjar träda fram; de utvecklas från våra ansiktsuttryck och blir djupare med åldern. Även om du kanske ser mycket yngre ut än du är, eller har bra gener, så är åldersrelaterade förändringar i vårt utseende oundvikliga. Fina linjer och rynkor speglar både våra utmaningar och glädjeämnen i livet. Rynkor i pannan, eller pannfåror, är ett annat vanligt ålderstecken.

Skrattlinjer och rynkor. Nasolabiala veck, eller skrattlinjer, är veck som löper diagonalt från näsans sidor till mungiporna. För vissa syns dessa veck utan att man behöver utföra mimik, detta på grund av volymförlust i ansiktet vilket gör att huden blir hängig. Nasolabiala veck kan också framträda på grund av överaktiva muskler. Hur man behandlar nasolabiala veck beror på orsaken, vid volymförlust behandlar man kinderna (och ev. under ögonen) med filler, är det överaktiva muskler kan man behandla med filler direkt i vecken eller använda rynkbehandling.

Arga rynkan När två vertikala linjer bildas mellan dina ögon; detta kallas för arga rynkan. Även om rynkor som uppträder mellan ögonbrynen och pannan är kända som just rynkor kan de orsakas av allt från skratt till kisande och rynkande av pannan. Arga rynkan kan behandlas med neurotoxiner som får muskeln att slappna av, vilket gör att linjerna inte framhävs lika mycket.

 

Alla dessa förändringar är en naturlig del av åldrandet

-

Men för patienter som vill pausa klockan finns det flera lösningar man kan göra för att återfånga en yngre version av sig själv. Ansiktsföryngring är en kraftfull upplevelse för både kvinnor och män som inte är nöjda med hur deras ansikten har åldrats. Behandlingar återställer ens självförtroende och ger dig stolthet i ditt utseende.

Några av de vanligaste skönhetsbehandlingarna mot åldrande är:

Fillers är injektioner av Hyaluronsyra, ett naturligt förekommande ämne i kroppen som är fuktbindande och hjälper till att upprätthålla hudens lager och struktur. Vanliga frågor & svar om Fillerbehandlingar hittar du här.

Visste du att…? Filler kan även användas på händer! Det kan vara lätt att glömma bort hals och händer, samtidigt kan just de områdena vara de första som ger bort vår ålder. Vi har en behandling för just föryngring av händer, du kan läsa mer om behandlingen här.

Rynkbehandling är ett muskelavslappnande medel som används för att minska rynkor och reducera ansiktsmimiken. Läs gärna vår artikel 10 Saker du måste tänka på innan en Rynkbehandling behandling.

 

Åldrande är oundvikligt

-

Hur vår hud åldras är skrivet i vårat DNA. Gravitation och genetik bestämmer delvis vad som händer, men två viktiga faktorer som påskyndas ansiktsåldring är livsstil och miljö. Solskador, rökning, stress och dålig kost är alla ohälsosamma beteenden som får vår hy att åldras snabbare. Men även människor som redan har tecken på tidig hudföråldring kan dra nytta av att göra livsstilsförändringar. Genom att skydda din hud från solen ger du den en chans att reparera en del av skadan. Rökare som fimpar för gott märker ofta att deras hud ser friskare ut.

Men det betyder inte att man inte kan ge sin hy de bästa förutsättningarna! Ge din hy kärlek – tänk på vad många saker den gör för dig. Den innehåller nerver så att du känner beröring, smärta och tryck. Den hjälper dig kontrollera din kroppstemperatur, kontrollera din vätskebalans och skyddar dig från skador utifrån. Var noga med att använda återfuktande krämer och solskydd. Och kom ihåg att du är vad du äter – eller, din hud är i alla fall! C-vitamin bekämpar skador i huden från solens farliga UV-strålar och E-vitamin fungerar som antioxidanter bara för att nämna någon. Frukt, grönsaker, bönor och nötter är bara några delar av en kost som kan skydda din hud från skador som leder till rynkor.

Vill du läsa mer om de olika behandlingarna är det bara att klicka dig in på en av våra guider.

Några av våra Google Omdömen

 • Antonia Cn - Romania
  I’ve been looking for a long time to find a good esthetic clinic and I’m beyond happy and grateful that I found Dr Neha and The ShapeBy clinic ,I’ve travel from Romania to see Dr Neha and to get my lips done ,I couldn’t be more satisfied, my lips look super natural and beautiful, Dr Neha has amazing skills and the whole ShapeBy team is super professional and friendly at the same time , a wonderful experience  

  Läs fler recensioner

  Antonia Cn - Romania
 • Neela Zarif - Stockholm, Sweden
  I had considered injections and filler in my lips for some time but was worried that it would not look natural, as I was not interested in changing the appearance of my lips, only enhancing what I already had. I came across Dr Neha's work on instagram and could clearly see that her "moto" was "natural look" and that convinced me to make an appointment. This was a year ago and I could not be any happier about the results! Not only is she amazing at her work, she is so professional but also so kind easy to talk too. I highly recommend anyone who wants to get treatments to go to Shapeby, the entire team is so talented and carrying - always putting the client first!  

  Läs fler recensioner

  Neela Zarif - Stockholm, Sweden
 • Madelene Ringström - Stockholm, Sweden
  Hos ShapeBy känner jag mig oerhört trygg, omhändertagen, sedd, professionellt bemött och bekväm. Så först, ett stort tack till er alla som får mig att alltid känna mig välkommen hos er. Det jag uppskattar med Dr. Neha, förutom den otroligt estetiska kunskap hon besitter, är hennes ärlighet. Jag vet att jag alltid kommer att få den absolut bästa hjälp som passar mig och förhöjer mina drag med ett naturligt resultat som följd. Från den allra första gång jag besökte Dr. Neha kände jag ett enormt förtroende för henne. Dr. Neha, du är verkligen bäst på det du gör. Ett stort tack för att du får mig att se ut som mitt absolut bästa jag! Jag rekommenderar varmt ShapeBy och Dr. Neha till alla!  

  Läs fler recensioner

  Madelene Ringström - Stockholm, Sweden
 • Milo Bescher - Stockholm, Sweden
  Jag har gått till Dr. Nea nu och fyllt ut min haka samt käke. Jag har inte bara fått fillers i ansiktet. Dr. Nea har totalt rekonstruerat min ansiktsform gällande haka och käke. Min haka och käke är något som gjort mig osäker som person sedan jag var 13-14. Att göra detta har inte bara gjort att jag ser bättre ut utan att jag har mer självförtroende. Jag är grymt imponerad av hennes arbete och alla andra medarbetare på kliniken gällande bemötande etc! Kan varmt rekommendera kliniken!    

  Läs fler recensioner

  Milo Bescher - Stockholm, Sweden
 • Charlie Ringenson - Stockholm, Sweden

  I have to say thank you to Shapeby for an absolutely wonderful experience with laser hair removal. The whole team was professional, friendly, and skilled at their work. The customer service here is top notch and I was seriously impressed by my whole visit. Oliver made me feel totally at ease by explaining every aspect of the treatment each step of the way. The laser was very fast and totally painless. I would definitely recommend Oliver and Shapeby to everyone!

   

  Läs fler recensioner

  Charlie Ringenson - Stockholm, Sweden
 • Emily Naaman - Dallas, USA

  Vill bara säga jag älskar Neha hon är så oroligt dukigt ,ÄLSKAR verkligen mina läppar hon är AMAZING dom ser så naturliga ut! Super njöd !!

  Ja kommer enda från dallas bara för att komma till neha:)

   

  Läs fler recensioner

  Emily Naaman - Dallas, USA
 • Maggie Gourgis - Stockholm, Sweden

  Vill bara yttra mig om hur Dr Neha har gjort ett under med mina läppar. Saknade överläpp och hade komplex för min mun. Ord kan inte beskriva hur nöjd jag är! Älskar mina läppar så, de är helt perfekta! Symmetriska och naturliga med en jättefint lyft på överläppen som jag är så nöjd med. Andra gången jag varit där och första gången helt otroligt mina läppar såg lika bra ut efter tre månader. Och på tal om nöjdhet, super bra service med. Kände mig otroligt lugn och i goda händer. Skulle aldrig vända mig någon annanstans spelar ingen roll vad det kostar. Jag hoppas att ni på Shapeby läser detta. Mvh Maggie

   

  Läs fler recensioner

  Maggie Gourgis - Stockholm, Sweden
 • Annie - Sundsvall, Sweden
  Det är extremt svårt att endast i text förklara min tacksamhet till Shape by och de fantastiska underverk de gjort på mig med deras behandlingar. Det ser så naturligt ut vilket är precis som jag alltid velat ha det men aldrig vågat ta tag i. Detta då jag är extremt nålrädd och inte riktigt vågar lita på människor som är i mitt ansikte, det här har nu totalt förändrats. Efter att ha sett deras otroliga resultat så tog jag mig nervöst dit och det var det bästa beslut jag någonsin tagit. Det är nu månadens höjdpunkt att gå komma till deras salong med deras fantastiska bemötande för jag känner sig hur lugn som helst. All oro och nervositet försvinner direkt. Den enda nackdelen är att mina läppar håller sig så himla fina under en väldigt lång tid så jag får vänta med komma tillbaka ;) TACK Neha och alla på Shape by för att ni får mig att känna en sådan trygghet och gör ett sådant bra jobb! Ser fram emot när vi ses igen!  

  Läs fler recensioner

  Annie - Sundsvall, Sweden
 • Elin Liljekvist - Malmö, Sweden

  Jag har länge letat efter en seriös och medicinskt erfaren klinik. Jag är så glad att jag hittat ShapeBy! De är tveklöst marknadens främsta aktör, deras resultat är helt otroliga och så naturliga. Det är svårt att få tag på en tid då de ofta är fullbokade men jag lovar att det är värt väntetiden!

   

  Läs fler recensioner

  Elin Liljekvist - Malmö, Sweden
 • Malin Sivén - Hallstahammar, Sweden
  Jag har gått till dr Neha två gånger tidigare och tredje gången nu besökte jag Dr Oliver. Jag fick ett supertrevligt, glatt och professionellt bemötande av Jane i receptionen (samt av Annamaria) och kände mig direkt omhändertagen. Jag fick en lika bra känsla när jag träffade Dr Oliver. Lugn, kunnig och trevlig och lyssnade noga till mina önskemål. Här snackar vi ett extremt kundfokus med ett galet bra öga för detaljer och estetik. Alltid med fokus på naturliga resultat. Tack ShapeBy!  

  Läs fler recensioner

  Malin Sivén - Hallstahammar, Sweden
 • Ritza Papaconstantinou - Stockholm, Sweden

  Toppklass! Få ställen längtar jag till som ShapeBy. Professionella, eftertänksamma och lyhörda behandlare som ser till mina behov och önskemål och aldrig gör något förhastat eller utan samråd med mig. Jag rekommenderar ShapeBy med absolut varmaste hand!

   

  Läs fler recensioner

  Ritza Papaconstantinou - Stockholm, Sweden
 • Ida Andersson - Uppsala, Sweden
  Är så otroligt nöjd med mina besök hos ShapeBy. Dr Neha är lätt den bästa i branschen 🙌  

  Läs fler recensioner

  Ida Andersson - Uppsala, Sweden
 • Susanna U - Stockholm, Sweden

  Alltid ett proffesionellt och trevligt bemötande! Neha och Oliver är läkare respektive sjuksköterska vilket märks och gör att man känner sig trygg när man går dit! Jag blir alltid nöjd med resultatet, rekommenderar denna klinik!

   

  Läs fler recensioner

  Susanna U - Stockholm, Sweden
 • Ellen Frid Lenter - Göteborg, Stockholm

  Fantastisk klinik med enastående resultat! Rekommenderar alla att gå hit, de strävar efter naturliga resultat, medicinsk expertis och att patienten står i fokus! 🌟 Mina resultat är superfina och naturliga👌 😊

   

  Läs fler recensioner

  Ellen Frid Lenter - Göteborg, Stockholm
 • Ivana Oster - Stockholm, Sweden

  Stort TACK till Oliver för att han gett mig så fantastiskt fina läppar! Jag kände mig väldigt trygg med honom!

   

  Läs fler recensioner

  Ivana Oster - Stockholm, Sweden
 • Adam Farhoumand - Stockholm, Sweden

  Dr.Neha - kvinnan som skapar MAGI! Jag kan med handen på hjärtat säga att hon är den bästa i branschen. Så otroligt nöjd verkligen. Skulle rekommendera ShapeBy till alla verkligen.

   

  Läs fler recensioner

  Adam Farhoumand - Stockholm, Sweden
 • Maria Christiansson - Stockholm, Sweden

  Trevlig personal och proffesionellt ställe. Bryr sig om sina kunder

   

  Läs fler recensioner

  Maria Christiansson - Stockholm, Sweden
 • Abbas Kapasi - Stockholm, Sweden

  Jag måste börja med att tacka alla på Shapeby. Vilken upplevelse man fick. Från bokning till att man var där, allt var perfekt! Jag har tagit bort hår med hjälp av deras hårborttagningslaser. Måste säga att jag var väldigt rädd att det skulle göra ont. Oliver förklarade hela processen och det tog knappt 15 minuter att göra och den var smärtfri. Oliver var väldigt professionell och jag skulle definitivt rekommendera honom och hela teamet på Shapeby till alla!

  Keep it up!

   

  Läs fler recensioner

  Abbas Kapasi - Stockholm, Sweden
 • Elin Levedahl - Stockholm, Sweden

  Tack Jane för bästa bemötandet idag! gjorde injektioner hos Oliver och det var en strålande upplevelse!

  Otroligt proffsigt, ingen smärta, inga blåmärken, inga små torkade blodpluppar, alltså som att jag inte gjort någon behandling alls! (kan tilläggas att jag gjort injektioner flera år, och på flera kliniker, och har hyfsat lätt för att få blåmärken och bli svullen) Stort plus för den ljusa och superfräscha lokalen👌 Har redan bokat in nästa besök 😊💎

   

  Läs fler recensioner

   
  Elin Levedahl - Stockholm, Sweden
 • Karina Petrovna - Stockholm, Sweden
  Jag vill bara säga stort Tack till Oliver som räddat mitt ansikte! Vart överfylld på en annan klinik och skämdes gå till jobbet. Han tog bort min filler och redan på kvällen samma dag såg jag ut mer som mig själv och kunde inte sluta le. Väldigt tacksam att ni ville och kunde hjälpa mig! Mår så mycket bättre nu och känner mig mycket finare! Tusen, tusen tack! Längtar till mitt återbesök!  

  Läs fler recensioner

  Karina Petrovna - Stockholm, Sweden

BOKA TID