Vanliga frågor

Att tänka på

-
Måste jag boka en konsultation innan min behandling?
Om du har besökt ShapeBy för en injektionsbehandling eller en konsultation inom 6 månader, behövs ingen ny konsultation. Om du inte har besökt oss inom 6 månader, måste du enligt svensk lag först boka en konsultation.
Hur länge måste jag vänta tills behandling efter konsultation?
Enligt svensk lag måste du vänta i minst 2 dagar innan din behandling. Detta gäller endast för injektionsbehandlingar (ej medicinsk hudvård och laser).
Vad bör jag tänka på innan min behandling?

Innan din behandling är det bra att undvika blodförtunnande medel för att minska risken för blåmärken. Vi rekommenderar att du undviker:

 • Smärtstillande mediciner som Ipren, Voltaren (Diklofenak) och Naproxen en vecka innan din behandling.
 • Omega 3 två veckor innan ditt besök
 • Alkohol minst fem dagar innan besöket

Om du tar blodförtunnande mediciner så som Waran, Trombyl eller Eliquis ber vi dig kontakta oss i förväg samt kontakta din vårdcentral för en eventuell nedtrappning av dessa mediciner innan behandling.

Vad bör jag tänka på under behandlingsdagen?

När du anländer behöver du visa upp giltig legitimation. Om du har smink på dig kommer detta att tas bort på plats av din behandlare. Med andra ord gör du lite som du vill men det underlättar om du kommer osminkad.

Vid ankomst anmäler du dig i receptionen där du även får några papper att fylla i.

Du möter din behandlare som gör en helhetsanalys av ditt ansikte och området som skall behandlas. Du och din behandlare går tillsammans igenom vilket resultat du önskar att uppnå, vad som kan förväntas samt biverkningar och risker. I samband med din behandling tas alltid före- och efterbilder.

Du får bedövningssalva beroende på vilket område som ska behandlas. Vi använder oss av tandläkarbedövning (Tetrakain + Lidokain) i form av salva.

När bedövningssalvan har hunnit verka, börjar själva behandlingen. Behandlingstiden kan variera från 2 till 30 minuter beroende på område som ska behandlas.

Efter din behandling får du möjlighet att boka en ny tid för en eventuell påfyllning om du inte redan gjort det själv via vår bokningssida.

Vad bör jag tänka på efter min behandling?

Du kan återgå till normala aktiviteter direkt efter din behandling med vissa restriktioner (se nedan). De eventuella reaktioner som kan upplevas ett par dagar efter behandlingen är torrhet, rodnad, svullnad och blåmärken.

Eftersom injektionsbehandlingar skapar temporära mikrokanaler och mikroblödningar i huden på behandlingsområdet, är det ytterst viktigt att tänka på hygien och korrekt hudvård efter behandlingen. Efter din behandling bör du tänka på följande:

 • Att ej ta på det behandlade området de första två timmarna
 • Att ej sminka dig de första fyra timmarna. Vid en Skinbooster-behandling bör man undvika smink helt och hållet de första 24 timmarna
 • Att ej duscha/bada med varmt vatten samma dag som du behandlats
 • Att ej basta den första veckan
 • Att ej exponera huden för direkt UV ljus (sol eller solarium) i en vecka
 • Att undvika "brun utan sol" de första två dygnen
 • Att undvika produkter med AHA, BHA eller PHA-syror, retinoider och bensoylperoxid i minst tre dagar efter din behandling
 • Att ej utföra ansiktsmassage eller ansiktsbehandlingar inom 24 timmar
 • Att genomgå en längre flygresa inom två dygn
 • Att ej sova på mage i tre dygn, sov helst på rygg
 • Att ej utföra massage / akupunktur i tre dygn (då man ligger på mage)
 • Att ej massera, skrubba eller peela ansiktet på tre dygn
 • Att ej genomgå hård fysisk aktivitet / träning / gym inom tre dagar
 • Att ej överanstränga ansiktsmuskulaturen i en vecka
Kan svullnad och blåmärken uppstå?

Ansiktet är otroligt kärlrikt och blodförsörjningen god vilket innebär att blåmärken, svullnad och rodnad kan uppstå vid behandlingar i ansiktet. Viss övergående svullnad, rodnad och blåmärken kan förekomma runt det behandlade området. Detta försvinner vanligtvis inom en vecka.

För ytterligare information rekommenderar vi att du läser på om din specifika behandling här på vår hemsida under "Våra behandlingar."

Kan man utföra delbetalningar hos er?
Nej, tyvärr. Alla betalningar sker direkt efter behandlingen via kort eller Swish. Vi erbjuder i dagsläge inga delbetalningsalternativ. Notera även att vi är en kontantfri klinik.

Filler - Allmänt

-
Vad består våra filler av och vad är Hyaluronsyra?

Fillers består av Hyaluronsyra som är ett fuktbindande sockermolekyl som förekommer naturligt i kroppen. Det är hyaluronsyra och kollagen som upprätthåller hudens lager och struktur, samt medverkar till att ge huden volym och fukt. Med åldern minskar den egna Hyaluronsyran och huden blir slappare.

Varför ska man välja fillers med Hyaluronsyra som varar tillfälligt istället för permanenta preparat?

Ansiktet åldras och dess strukturer förändras med tiden. Underhudsfett, skelett, muskler och huden genomgår förändringar vilket leder till minskad volym i ansiktet och elasticitet utav huden. Användning av permanent filler innebär större risker för bestående komplikationer i form av ojämnheter till följd av dessa åldersförändringar i kroppens vävnader. Permanenta medel kan förflytta sig i samband med åldrandet och kan sjunka ned till andra oönskade partier i ansiktet. Resultat som ser bra ut idag utav permanent filler kan därför ge motsatt effekt om 10 år. Permanenta medel är svåra att hantera om man ändrar sig.

Vi på ShapeBy rekommenderar därför att man endast förhåller sig till icke permanenta lösningar så som hyaluronsyrebaserad filler.

När ser man resultat?

Resultat syns omgående och efter ca två till tre dagar har oftast svullnad som uppkommer hos många försvunnit.

Kan man gå till jobbet direkt efter behandlingen?

Man kan som regel återgå till jobbet och sina normala rutiner efter en fillerbehandling. Man kan ha lätt ömhet och rodnad efter behandlingen men det lägger sig oftast inom någon dag. En del svullnar efter behandling och svullnaden kan synas i några dagar. Vissa får även blåmärken som kan behöva sminkas över de närmaste dagarna.

Kan man utföra fillerbehandlingar när man är gravid eller ammar?

Fillerbehandlingar ska inte utföras under graviditet eller under amning.

Hur lång tid efter avslutad amning kan man göra en behandling?

Vi rekommenderar att man väntar i minst 2 månader efter avslutad amning.

Kan man utföra fillerbehandlingar om man är sjuk eller har herpes / munsår?

Du får ej ha en infektion eller feber när du utför en behandling. Du får heller inte ha en finne på injektionsområdet eller herpes infektion som pågår i kroppen eller injektionsområdet.

Kan man röka efter behandlingen?

Man bör avstå rökning i minst fyra timmar efter behandlingen.

Vad är skillnaden mellan alla olika fillermärken?

Det finns flera varumärken på marknaden. Skillnaden mellan preparaten är oftast hur tillverkaren har framställt sin produkt, hur man har länkat molekylerna och hur mycket man har förfinat dem. Det är tillverkarnas metoder som avgör hur fillern fungerar. Det som skiljer är hur mycket vatten de drar till sig, hur fort de bryts ner, hur väl de behåller sin form. Så det är skillnad mellan olika tillverkare och mellan en tillverkares olika produkter. Vi har noggrant valt ut de bästa produkterna på marknaden att arbeta med: Stylage, Juvederm och Teosyal. Det finns inget märke av dessa som är bättre eller sämre än den andra. Det märke du blir behandlad med beror på området som skall behandlas samt dina förutsättningar.

Alla filler märken vi använder oss utav innehåller hyaluronsyra. Det är det vanligaste ämnet som använts i fillers sedan det kom på 90-talet. De är inte permanenta utan bryts successivt ner av kroppen.

Kan man blanda eller kombinera olika filler märken?

Vi kombinerar ofta olika fillers, olika densiteter (tjocklekar), beroende på område som skall behandlas. Man kan kombinera olika filler märken i olika regioner av ansiktet. I teorin kan man även blanda olika hyaluronsyrebaserade filler i tex. läpparna men bör undvikas om det är för tätt inpå senaste behandlingen. Rådfråga med vår behandlare innan om du genomgått behandling ett annat märke tidigare. Har man en tidigare gammal filler av ett märke i läppen bör man vänta ett antal månader innan man fyller med ett annat.

Gör det ont att göra en fillerbehandling?

Smärtan är individuell. Innan behandlingen får man en bedövningssalva (lidokain med tetrakain) för att minimera smärta. Vissa av våra fillers innehåller även bedövningsmedel i själva sprutan.

Får man bedövning innan?

Ja, vi har bedövningssalva som innehåller tandläkarbedövning (lidokain).

Hur länge håller filler?

Hur länge filler håller beror på vilket området som behandlas och ens egna ämnesomsättning och livsstil. Varje behandlingsområde i ansiktet har sin egna varaktighet och detta beror på vävnaden under huden samt aktiviteten av behandlingsområdet. Normalt sett varar de flesta behandlingar mellan fyra till tolv månader.

Vilka biverkningar / komplikationer kan man få efter en behandling med filler?

Vi har noggrant valt ut de bästa produkterna på marknaden att arbeta med (Stylage, Juvederm och Teosyal). Dessa betraktas som mycket säkra produkter och förknippas med få och sällan förekommande komplikationer och biverkningar. Den låga komplikationsgraden beror i första hand på att de ämnen som injiceras består av naturlig substans (hyaluronsyra) och för att injektionsprodukternas effekt är tillfällig. Om något mot förmodan skulle bli fel, går resultatet tillbaka i takt med att produkten bryts ned av kroppen.

Eventuella komplikationer med en fillerbehandling kan innebära:

 •  Infektioner där huden penetrerats
 • Asymmetri och ojämnheter
 • Blödning, blånad och/eller svullnad kan uppkomma kort efter behandlingen och kvarstå i upp till en vecka
 • Huden i det behandlade området kan även bli röd och irriterad, klia samt utveckla utslag och överkänslighet. Även dessa biverkningar är ovanliga och oftast snabbt övergående

Återfår man sin originala form om man inte önskar att fortsätta med behandlingarna?

Ja, fillerbehandlingar är inte permanenta. Så småningom återgår kroppen till sin originala form.

Går det att ta bort filler?

Hyaluronsyrebaserade filler går att bryta ned genom att injicera ett motmedel som heter Fillerborttagning. Efter behandling med Fillerborttagning bryts fillern ned på 24 timmar och utseendet återställs omedelbart.

Kan resultatet bli ojämnt?
Ingen person är 100% symmetrisk och detta påverkar givetvis resultatet av en fillerbehandling. Vi försöker alltid uppnå perfektion och symmetriska resultat men detta är tyvärr inte alltid möjligt.
Vad gör jag om jag behöver en korrigering?
Eventuella korrigeringar sker endast vid akuta eller tydligt avvisande besvär och tidigast 2 veckor efter behandlingstillfället. Innan en korrigering bokas in sker en bedömning av våra behandlare med hjälp av bilder som mailas in. Notera att inga korrigeringar sker efter Förstagångsbehandling av läppar. Detta på grund av att det krävs minst 2 behandlingar för slutgiltigt resultat.

Laser hårborttagning

-
Hur funkar hårborttagning med laser?

Lasern ger ifrån sig energi på en våglängd som är specifikt anpassad för att behandla just hårstrån. Denna energi omvandlas sedan till värme som går ner och förstör hårsäcken så att inget nytt hårstrå kan bildas där.

Vad är skillnaden på IPL och laser?

IPL (intensivt pulserande ljus) är ett bredspektrat ljus med flera våglängder, vilket gör att den i samma puls behandlar flera olika problemområden. Laser däremot, har en stråle i en specifik våglängd som är anpassad för just hårborttagning. Detta gör att all energi hamnar just här och behandlingen blir betydligt mer resultatinriktad och säkrare än en behandling med IPL.

Varför krävs det upprepade laserbehandlingar?

Då det är mest optimalt att behandla håret när det befinner sig i sin tillväxtfas, krävs det upprepade behandlingar för att kunna fånga upp alla strån vid rätt tidpunkt. Det är viktigt att man utför behandlingar regelbundet för att effektivisera varje enskilt behandlingstillfälle. Oftast krävs det minst 4 behandlingar för bästa resultat.

Är resultatet permanent?

De hårstrån som befinner sig i den optimala tillväxtfasen vid behandlingstillfället kommer aldrig att växa ut igen. Däremot kan nya hårsäckar vakna till liv vid till exempel hormonella förändringar såsom graviditet eller klimakteriet.

Hur lång tid tar en behandling?

Behandlingen går vanligtvis väldigt fort, men tiden varierar självklart beroende på behandlingsområde. En överläpp är färdigbehandlad på någon minut men större områden som hela ben, bröst eller rygg kan ta ca en timme.

Behöver man förbereda sig inför en behandling?

Det är bra att raka eller klippa av håret som ska tas bort för bästa resultat, gärna samma dag som behandlingen eller dagen innan. Däremot bör du inte vaxa, plocka eller bleka håret på minst fyra veckor innan behandlingen. Du bör även vara försiktig med solen veckorna innan behandling.

Vad ska man tänka på efter behandlingen?

Direkt efter en behandling kan huden bli lite röd och upplevas känsligare än vanligt. Du bör då skona huden från ytterligare påfrestningar. Hårda träningspass, bastubad samt varma duschar bör undvikas första dygnet.

Därefter kan du återgå till normala aktiviteter igen, men du bör fortsätta vara försiktig med solen första veckorna efter din behandling.

När ser man resultatet av en laserbehandling?

Dagarna efter en laserbehandling växer hårstrån ut som vanligt. Detta kan oroa många då de tror att behandlingen inte gett resultat. Så är dock inte fallet. Ett par veckor efter behandlingen kommer de hårstrån som var i sin rätta tillväxtfas vid behandlingstillfället att lossna. Med tanke på att hårsäcken medvetet skadats av lasern kommer inga nya hårstrån att växa ut på området.

Successivt i behandlingsprocessen kommer antalet hårstrån minska efter varje behandling, tills vi slutligen inte har några obehandlade hårstrån kvar. Hur lång tid detta tar är individuellt men vanligtvis krävs minst 4 behandlingar.

Vad finns det för risker?

Hårborttagning med laser är en säker och välbeprövad behandlingsmetod som existerat väldigt länge. Det är dock viktigt att undersöka kliniken du vänder dig till. Korrekt utrustning, utbildning och erfarenhet är otroligt viktigt.

Gör det ont?

Smärta varierar från person till person och beror mycket på vilken utrustning/maskin som används. På ShapeBy har vi marknadens senaste och säkraste lasermaskin med ett inbyggt kylsystem. Detta gör behandlingen betydligt mer behaglig än många andra lasermaskiner på marknaden.

Kan alla behandlas?

Tidigare har det varit många begränsningar när det kommer till behandling av mörkare hudtyper eller ljusare hårstrån. Med vår lasermaskin (Thunder MT) är detta inte längre något hinder. Med rätt utrustning och kunskap kan vi idag behandla i stort sett alla - oavsett förutsättningar. Trots detta så är vita och gråa hårstrån fortfarande mer svårbehandlade, och inget man rekommenderar laser för i första hand.

Gravida och ammande bör inte behandlas med laser, då det finns alldeles för lite studier på detta i dagsläget.

Kan lasern ge cancer?

Vissa patienter är oroliga att laserstrålen är cancerogen och kan orsaka bestående skador i huden eller inre organ. Det har gjorts väldigt många studier inom detta och att laser främjar cancer stämmer absolut inte. Lasern behandlar hår och hårsäckar, den har ingen som helst påverkan på övrig vävnad.

Filler - Läppförstoring

-
När ser man resultat?

Resultat syns omgående och efter ca två till tre dagar har oftast svullnad som uppkommer hos många försvunnit.

Hur lång tid tar behandlingen?

Själva ingreppet tar 2-5 minuter. Med konsultation och förberedelser beräknas tiden 30 min.

Hur länge håller en läppförstoring?

Läpparna har en snabbare absorptionsförmåga av filler än vad andra delar av ansiktet har och det krävs oftast en uppbyggnadsfas. Vi lägger därför alltid upp en individuell uppbyggnadsplan för läpparna.

Det krävs oftast 2-3 behandlingar under uppbyggnadsfasen. Några veckor efter den första behandlingen kan man uppleva att läpparna återgått i princip till utgångsläget. En påfyllning behövs som regel oftast 1-2 månader efter första besöket för att uppnå ett långvarigt och naturligt resultat.

När man uppnått önskat resultat räcker det med underhåll 1-2 gånger per år.

Kan det bli klumpar i läpparna efter en fillerbehandling?

I läppvävnaden kan det normalt förekomma fickor, var filler ibland kan samla sig och bilda små klumpar. Dessa försvinner normalt sett efter några veckor. Om de inte försvinner spontant kan man hjälpa till med att massera dessa själv.

Vad innebär det om klumpar uppstår flera veckor efter behandling?

Om klumpar uppstår flera veckor efter behandlingen är detta ofta ett tecken på att läpparna bör fyllas på på nytt.

Kan man ändra läppens form eller endast bygga volym?

Alla läppar är olika och har olika förutsättningar. Det finns ett flertal tekniker man kan använda sig utav för att forma läppar till det man önskar. Man kan bygga volym och få dem att se putigare ut, även bredda läpparna om man har en liten och smal mun. Om man redan är nöjd med storleken på läpparna kan man även skapa symmetri för att endast jämna ut formen. Våra behandlare erhåller god anatomisk kunskap och har estetiskt sinne. Det mesta går att få till, men till ett naturligt resultat.

Hur stor mängd filler behöver man och hur många upprepade behandlingar behövs

Har man tidigare aldrig utfört en behandling med filler i läpparna så jobbar kroppen på ett sätt för att bryta ned fillern de första veckorna. 3-4 veckor efter första besöket kan man därför uppleva att läpparna återställts i princip till det ursprungliga skicket.

Det krävs oftast 2-3 behandlingar med en månads intervall innan man uppnår naturligt och långvarigt resultat

Första behandlingen utförs därför alltid med 1ml och resterande kan variera mellan 0,5-1ml.

Om jag är intresserad av att tatuera läpparna, bör jag göra detta före eller efter fillerbehandlingen?

Om man är intresserad av att tatuera läpparna rekommenderar vi att man gör detta minst 3 veckor innan sin fillerbehandling på ShapeBy.

Jag har gjort läpparna hos en annan klinik, behöver jag då tömma dem?

Detta varierar från person till person. För att vi ska kunna uppnå ShapeBy-standard på dina läppar kan det ibland krävas att vi först tömmer läpparna. Om vi känner att dina läppar redan har en bra grund går det bra att bygga vidare på dessa utan en tömning. Detta avgör vi på plats när vi först fått möjligheten att göra en full ansiktsanalys på dig.

Jag har gjort läpparna innan på annan klinik – bokar jag då in förstagångsbehandling?

Ja. Då det är första gången du besöker just ShapeBy för behandlingen är det en förstagångsbehandling du ska boka in dig på. Detta gäller även om du utfört en läppförstoring tidigare på en annan klinik.

Vad kostar 1 ml? Tar ni betalt per ml? Varför inte?
En stor del av vår framgång på ShapeBy beror på våra resultatinriktade behandlingar. För oss är det viktigt att varje patient lämnar vår klinik med bästa möjliga resultat. På så sätt tar vi inte betalt för antal ml (med undantag för Face Refinement, kinder, käklinjer och nasolabiala veck). Det är istället resultat vi jobbar efter. Som patient kan du känna dig bekväm med att den mängd ml som används på dig är perfekt för att uppnå bästa resultat.

Dermapen

-
Hur går en behandling med Dermapen 4 till?

En Dermapenbehandling går ut på att man med hjälp av 16 st sterila engångsnålar skapar en kontrollerad skada i huden för att tvinga huden till nybildning och reparation. Endast sterila instrument används vid behandlingen. Djup och hastighet anpassas efter varje patients behov och önskemål.

Mikrokanalerna som skapas i huden gör det möjligt att slussa ned skräddarsydda serum på djupet. Detta stimulerar kollagenproduktionen i huden.

Vad skiljer Dermapen 4 från övrig microneedling på marknaden?

Till skillnad från traditionell microneedling orsakar Dermapen 4 mindre trauma i huden och åstadkommer minimal epidermal skada. Dermapen 4 är det mest avancerade verktyget för microneedeling på marknaden tack vare sina 1920 mikrokanaler per sekund. Behandlingarna är både effektiva, säkra och mycket resultatinriktade.

Sterila engångsnålar minimerar risken för infektion, och tack vare de justerbara funktionerna anpassas både hastighet och nåldjup efter patientens specifika behov.

Vad kan behandlas med Dermapen 4?

Alla kan behandlas med Dermapen 4. Hudproblem som t.ex. akneärr, orenheter, fina linjer, pigmentering och stora porer kan effektivt behandlas med goda resultat. Även känslig hy som till exempel rosacea kan förbättras då behandlingen stimulerar hudens egna försvar och reparationsprocess.

Är behandlingen smärtsam?

Ytliga behandlingar med Dermapen är helt smärtfria. Vill man arbeta mer djupgående och resultatinriktat kan behandlingen ibland upplevas som ett lättare obehag. Bedövningskräm kan i somliga fall appliceras innan behandlingen, men detta kan påverka slutresultatet.

Vad händer efter en behandling med Dermapen?

Efter behandlingen syns oftast en lätt till kraftig rodnad, som ett bevis på att behandlingen har skapat en inflammatorisk process i huden. Mängder av tillväxtfaktorer har frigjorts och bidrar till nybildning av kollagen och elastin. Rodnaden brukar till större del lägga sig efter några timmar men kan vara upp till ett dygn.

När ser man resultat efter behandlingen?

Redan någon vecka efter behandlingen upplever man vanligtvis en mer återfuktad hud och ökad lyster. Själva kollagenstimulansen och spänstökningen tar betydligt längre tid än så, och fortsätter, vid rätt hemmaprodukter, att förbättras i upp till 12 månader efter utförd behandling.

Vilka ska inte utföra en Dermapenbehandling?

Man bör inte utföra en Dermapenbehandling under graviditet eller amning. Om du har en pågående infektion i kroppen eller aktiv akne på behandlingsområdet bör du avvakta med behandling tills dessa har läkt.

Hur snart efter filler- eller Rynkbehandling kan jag utföra en Dermapenbehandling?

Vi rekommenderar att man väntar minst 2 veckor före och efter. Detta är för att ge varje enskild behandling tid för läkning vilket i sin tur leder till de bästa resultaten.

Hur många behandlingar rekommenderas?

Antal behandlingar varierar från person till person då eftervård och genetik påverkar resultat. I vanliga fall krävs följande:

 • Hudföryngring / uppfräschning: 4-6 behandlingar med 6-8 veckors mellanrum
 • Akneärr / stora porer: 6-10 behandlingar med 6-8 veckors mellanrum

BOKA TID