Vanliga frågor

Att tänka på

-
Vad bör jag tänka på innan min behandling?

Innan din behandling är det bra att undvika blodförtunnande medel för att minska risken för blåmärken. Vi rekommenderar att du undviker:

 • Smärtstillande mediciner som Ipren, Voltaren (Diklofenak) och Naproxen en vecka innan din behandling.
 • Omega 3 två veckor innan ditt besök
 • Alkohol minst fem dagar innan besöket

Om du tar blodförtunnande mediciner så som Waran, Trombyl eller Eliquis ber vi dig kontakta oss i förväg samt kontakta din vårdcentral för en eventuell nedtrappning av dessa mediciner innan behandling.

Vad bör jag tänka på under behandlingsdagen?

När du anländer behöver du visa upp giltig legitimation. Om du har smink på dig kommer detta att tas bort på plats av din behandlare. Med andra ord gör du lite som du vill men det underlättar om du kommer osminkad.

Vid ankomst anmäler du dig i receptionen där du även får några papper att fylla i.

Du möter din behandlare som gör en helhetsanalys av ditt ansikte och området som skall behandlas. Du och din behandlare går tillsammans igenom vilket resultat du önskar att uppnå, vad som kan förväntas samt biverkningar och risker. I samband med din behandling tas alltid före- och efterbilder.

Du får bedövningssalva beroende på vilket område som ska behandlas. Vi använder oss av tandläkarbedövning (Tetrakain + Lidokain) i form av salva.

När bedövningssalvan har hunnit verka, börjar själva behandlingen. Behandlingstiden kan variera från 2 till 30 minuter beroende på område som ska behandlas.

Efter din behandling får du möjlighet att boka en ny tid för en eventuell påfyllning om du inte redan gjort det själv via vår bokningssida.

Vad bör jag tänka på efter min behandling?

Du kan återgå till normala aktiviteter direkt efter din behandling med vissa restriktioner (se nedan). De eventuella reaktioner som kan upplevas ett par dagar efter behandlingen är torrhet, rodnad, svullnad och blåmärken.

Eftersom injektionsbehandlingar skapar temporära mikrokanaler och mikroblödningar i huden på behandlingsområdet, är det ytterst viktigt att tänka på hygien och korrekt hudvård efter behandlingen. Efter din behandling bör du undvika följande:

 • Att ta på det behandlade området de första två timmarna
 • Smink de första fyra timmarna. Vid en Skinbooster-behandling bör man undvika smink helt och hållet de första 24 timmarna
 • Varm dusch eller varmt bad samma dag som du behandlats
 • Bastu den första veckan
 • Direkt UV exponering (sol eller solarium) i en vecka
 • Brun utan sol de första två dygnen
 • Produkter med AHA, BHA eller PHA-syror, retinoider och bensoylperoxid i minst tre dagar efter din behandling
 • Ansiktsmassage eller ansiktsbehandlingar inom 24 timmar
 • Längre flygresa inom två dygn
 • Att sova på mage i tre dygn, sov helst på rygg
 • Massage / akupunktur i tre dygn (då man ligger på mage)
 • Att massera, skrubba eller peela ansiktet på tre dygn
 • Hård fysisk aktivitet / träning / gym inom tre dagar
 • Överansträngning av ansiktsmuskulaturen i en vecka
Kan svullnad och blåmärken uppstå?

Ansiktet är otroligt kärlrikt och blodförsörjningen god vilket innebär att blåmärken, svullnad och rodnad kan uppstå vid behandlingar i ansiktet. Viss övergående svullnad, rodnad och blåmärken kan förekomma runt det behandlade området. Detta försvinner vanligtvis inom en vecka.

För ytterligare information rekommenderar vi att du läser på om din specifika behandling här på vår hemsida under "Våra behandlingar."


Filler - Allmänt

-
Vad består våra filler av och vad är Hyaluronsyra?

Fillers består av Hyaluronsyra som är ett fuktbindande sockermolekyl som förekommer naturligt i kroppen. Det är hyaluronsyra och kollagen som upprätthåller hudens lager och struktur, samt medverkar till att ge huden volym och fukt. Med åldern minskar den egna Hyaluronsyran och huden blir slappare.

Varför ska man välja fillers med Hyaluronsyra som varar tillfälligt istället för permanenta preparat?

Ansiktet åldras och dess strukturer förändras med tiden. Underhudsfett, skelett, muskler och huden genomgår förändringar vilket leder till minskad volym i ansiktet och elasticitet utav huden. Användning av permanent filler innebär större risker för bestående komplikationer i form av ojämnheter till följd av dessa åldersförändringar i kroppens vävnader. Permanenta medel kan förflytta sig i samband med åldrandet och kan sjunka ned till andra oönskade partier i ansiktet. Resultat som ser bra ut idag utav permanent filler kan därför ge motsatt effekt om 10 år. Permanenta medel är svåra att hantera om man ändrar sig.

Vi på ShapeBy rekommenderar därför att man endast förhåller sig till icke permanenta lösningar så som hyaluronsyrebaserad filler.

När ser man resultat?

Resultat syns omgående och efter ca två till tre dagar har oftast svullnad som uppkommer hos många försvunnit.

Kan man gå till jobbet direkt efter behandlingen?

Man kan som regel återgå till jobbet och sina normala rutiner efter en fillerbehandling. Man kan ha lätt ömhet och rodnad efter behandlingen men det lägger sig oftast inom någon dag. En del svullnar efter behandling och svullnaden kan synas i några dagar. Vissa får även blåmärken som kan behöva sminkas över de närmaste dagarna.

Kan man utföra fillerbehandlingar när man är gravid eller ammar?

Fillerbehandlingar ska inte utföras under graviditet eller under amning.

Hur lång tid efter avslutad amning kan man göra en behandling?

Vi rekommenderar att man väntar i minst 2 månader efter avslutad amning.

Kan man utföra fillerbehandlingar om man är sjuk eller har herpes / munsår?

Du får ej ha en infektion eller feber när du utför en behandling. Du får heller inte ha en finne på injektionsområdet eller herpes infektion som pågår i kroppen eller injektionsområdet.

Kan man röka efter behandlingen?

Man bör avstå rökning i minst fyra timmar efter behandlingen.

Vad är skillnaden mellan alla olika fillermärken?

Det finns flera varumärken på marknaden. Skillnaden mellan preparaten är oftast hur tillverkaren har framställt sin produkt, hur man har länkat molekylerna och hur mycket man har förfinat dem. Det är tillverkarnas metoder som avgör hur fillern fungerar. Det som skiljer är hur mycket vatten de drar till sig, hur fort de bryts ner, hur väl de behåller sin form. Så det är skillnad mellan olika tillverkare och mellan en tillverkares olika produkter. Vi har noggrant valt ut de bästa produkterna på marknaden att arbeta med: Stylage, Juvederm och Teosyal. Det finns inget märke av dessa som är bättre eller sämre än den andra. Det märke du blir behandlad med beror på området som skall behandlas samt dina förutsättningar.

Alla filler märken vi använder oss utav innehåller hyaluronsyra. Det är det vanligaste ämnet som använts i fillers sedan det kom på 90-talet. De är inte permanenta utan bryts successivt ner av kroppen.

Kan man blanda eller kombinera olika filler märken?

Vi kombinerar ofta olika fillers, olika densiteter (tjocklekar), beroende på område som skall behandlas. Man kan kombinera olika filler märken i olika regioner av ansiktet. I teorin kan man även blanda olika hyaluronsyrebaserade filler i tex. läpparna men bör undvikas om det är för tätt inpå senaste behandlingen. Rådfråga med vår behandlare innan om du genomgått behandling ett annat märke tidigare. Har man en tidigare gammal filler av ett märke i läppen bör man vänta ett antal månader innan man fyller med ett annat.

Gör det ont att göra en fillerbehandling?

Smärtan är individuell. Innan behandlingen får man en bedövningssalva (lidokain med tetrakain) för att minimera smärta. Vissa av våra fillers innehåller även bedövningsmedel i själva sprutan.

Får man bedövning innan?

Ja, vi har bedövningssalva som innehåller tandläkarbedövning (lidokain).

Hur länge håller filler?

Hur länge filler håller beror på vilket området som behandlas och ens egna ämnesomsättning och livsstil. Varje behandlingsområde i ansiktet har sin egna varaktighet och detta beror på vävnaden under huden samt aktiviteten av behandlingsområdet. Normalt sett varar de flesta behandlingar mellan fyra till tolv månader.

Vilka biverkningar / komplikationer kan man få efter en behandling med filler?

Vi har noggrant valt ut de bästa produkterna på marknaden att arbeta med (Stylage, Juvederm och Teosyal). Dessa betraktas som mycket säkra produkter och förknippas med få och sällan förekommande komplikationer och biverkningar. Den låga komplikationsgraden beror i första hand på att de ämnen som injiceras består av naturlig substans (hyaluronsyra) och för att injektionsprodukternas effekt är tillfällig. Om något mot förmodan skulle bli fel, går resultatet tillbaka i takt med att produkten bryts ned av kroppen.

Eventuella komplikationer med en fillerbehandling kan innebära:

 •  Infektioner där huden penetrerats
 • Asymmetri och ojämnheter
 • Blödning, blånad och/eller svullnad kan uppkomma kort efter behandlingen och kvarstå i upp till en vecka
 • Huden i det behandlade området kan även bli röd och irriterad, klia samt utveckla utslag och överkänslighet. Även dessa biverkningar är ovanliga och oftast snabbt övergående

Återfår man sin originala form om man inte önskar att fortsätta med behandlingarna?

Ja, fillerbehandlingar är inte permanenta. Så småningom återgår kroppen till sin originala form.

Går det att ta bort filler?

Hyaluronsyrebaserade filler går att bryta ned genom att injicera ett motmedel som heter Hyalase. Efter behandling med Hyalase bryts fillern ned på 24 timmar och utseendet återställs omedelbart.

Botox - Allmänt

-
Vad är Botox och när används det?

Botox är ett muskelavslappnande medel som används för att minska rynkor och reducera ansiktsmimiken. Vanliga behandlingsområden är rynkorna i pannan, argrynkan och kråksparkar kring ögonen. Man kan även använda Botox i medicinskt syfte, så som vid behandling av migrän, spänningshuvudvärk, tandgnissling och svettbehandling.

Hur fungerar Botox?

Botox blockerar signalen mellan nerv och muskel eller svettkörtel. Den försvagar muskelfunktionen vilket leder till att muskeln slappnar av. Läkemedlet varar i kroppen 48 timmar men effekten varar i månader. Efter några månader avklingar effekten och tillståndet återgår till ursprungsläget.

Är Botox verkligen ett nervgift och farligt?

Det talas ofta om Botox som ett nervgift eller på annat sätt farligt preparat med stora risker. Detta är dock inte sant så länge Botox används i lämpliga doser och hanteras av vårdpersonal med kunskap om ämnet. Botox är ett beprövat läkemedel som används inom sjukvården sedan 1982, t ex för att behandla muskelkramper och spasticitet.

När ser man resultat?

Resultatet kommer smygandes efter några dagar, man ser därför inget resultat direkt efter behandlingen. Fullt resultat uppnås efter 10-14 dagar.

Hur länge varar effekten av Botox och hur ofta måste man utföra behandlingen?
Effekten på rynkor varar i ca 3-6 månader. På svettning varar effekten i ca 7-15 månader.
Kan jag gå till jobbet efter behandlingen med Botox?
Man kan återgå till jobbet efter en behandling med Botox. Ofta syns det inte att man gjort någon behandling. Man kan få små röda prickar på huden från nålsticken som oftast går över på några minuter.
Kan man förstora läpparna med Botox?
För läppförstoring rekommenderas i första hand hyaluronsyrebaserade filler. Med Botox kan man däremot lyfta överläpp konturen och skapa en ökad volym till överläppen. Botox kan användas för gummy smile behandling kring munnen samt för att behandla rynkor kring munnen.
Gör behandlingen ont?
Behandling med Botox är inte särskilt smärtsam eftersom den sker med en mycket tunn nål.
Kan man bli förlamad om något går fel?
Nej. Däremot kan Botox användas på patienter med ansiktsförlamning orsakad av tex stroke för att få mer symmetri i ansiktet.
Kan huden bli slapp om man har använt Botox länge?
Nej, tvärtom. Botox är ett muskelavslappnande medel som minskar bildning av rynkor. Användning av Botox under en längre tid leder i längden till slätare hud. Botox är därför ett utmärkt medel för att användas i förebyggande syfte mot rynkor.
Vilka biverkningar finns det med Botox?

Biverkningar eller eventuella komplikationer till följd av en Botoxbehandling är mycket ovanliga och i de fall de förekommer är dessa av relativt enkel karaktär. Den vanligaste biverkningen är att svullnad uppkommer vid injektionsområdet. Vissa patienter upplever en tillfällig huvudvärk efter ingreppet.

I vissa väldigt ovanliga fall kan ämnet sprida sig och bedöva andra muskler än de som avsågs med behandlingen. Detta kan leda till hängande ögonlock eller asymmetri i dina ansiktsdrag. Därför bör du undvika träning, ansiktsmassage/peeling, eller sova på mage 3-4 dygn efter din behandling.

Kan man utföra Botox när man är gravid eller ammar?
Botox ska inte utföras under graviditet eller under amning.
Vilka ska inte använda Botox?
Man ska inte behandlas med Botox om man tidigare har visat sig överkänslig mot medlet. Lider man av muskelsjukdomar, använder antibiotika eller andra läkemedel som påverkar nervsignaler i muskler ska man undvika Botox. Botox skall inte användas under graviditet och bör heller inte användas under amning. Om du har en infektion vid det planerade injektionsstället skall behandlingen avvaktas tills denna läkt ut.
Tappar man all mimik vid användning av Botox?
Botox blockerar signalen mellan nerv och muskeln man behandlar. Man kan under effekten av Botox känna sig stel och tappa en del mimik, men detta är individuellt och beroende på vilka doser Botox man lägger. Våra behandlare anpassar dosen efter dig och dina behov. Vi försöker använda oss utav mindre doser för att endast försvaga muskeln precis så mycket som behövs för att släta ut rynkorna men ändå behålla mimiken i ansiktet.
Kan jag träna efter behandling med Botox?
Eftersom att det tar några dygn för Botoxen att ge effekt och läkemedlet är i kroppen 2 dygn, bör man undvika träning i 3-4 dagar för att undvika oönskade resultat.

Filler - Läppförstoring

-
När ser man resultat?

Resultat syns omgående och efter ca två till tre dagar har oftast svullnad som uppkommer hos många försvunnit.

Hur lång tid tar behandlingen?

Själva ingreppet tar 2-5 minuter. Med konsultation och förberedelser beräknas tiden 30 min.

Hur länge håller en läppförstoring?

Läpparna har en snabbare absorptionsförmåga av filler än vad andra delar av ansiktet har och det krävs oftast en uppbyggnadsfas. Vi lägger därför alltid upp en individuell uppbyggnadsplan för läpparna.

Det krävs oftast 2-3 behandlingar under uppbyggnadsfasen. Några veckor efter den första behandlingen kan man uppleva att läpparna återgått i princip till utgångsläget. En påfyllning behövs som regel oftast 1-2 månader efter första besöket för att uppnå ett långvarigt och naturligt resultat.

När man uppnått önskat resultat räcker det med underhåll 1-2 gånger per år.

Kan det bli klumpar i läpparna efter en fillerbehandling?

I läppvävnaden kan det normalt förekomma fickor, var filler ibland kan samla sig och bilda små klumpar. Dessa försvinner normalt sett efter några veckor. Om de inte försvinner spontant kan man hjälpa till med att massera dessa själv.

Vad innebär det om klumpar uppstår flera veckor efter behandling?

Om klumpar uppstår flera veckor efter behandlingen är detta ofta ett tecken på att läpparna bör fyllas på på nytt.

Kan man ändra läppens form eller endast bygga volym?

Alla läppar är olika och har olika förutsättningar. Det finns ett flertal tekniker man kan använda sig utav för att forma läppar till det man önskar. Man kan bygga volym och få dem att se putigare ut, även bredda läpparna om man har en liten och smal mun. Om man redan är nöjd med storleken på läpparna kan man även skapa symmetri för att endast jämna ut formen. Våra behandlare erhåller god anatomisk kunskap och har estetiskt sinne. Det mesta går att få till, men till ett naturligt resultat.

Hur stor mängd filler behöver man och hur många upprepade behandlingar behövs

Har man tidigare aldrig utfört en behandling med filler i läpparna så jobbar kroppen på ett sätt för att bryta ned fillern de första veckorna. 3-4 veckor efter första besöket kan man därför uppleva att läpparna återställts i princip till det ursprungliga skicket.

Det krävs oftast 2-3 behandlingar med en månads intervall innan man uppnår naturligt och långvarigt resultat

Första behandlingen utförs därför alltid med 1ml och resterande kan variera mellan 0,5-1ml.

Om jag är intresserad av att tatuera läpparna, bör jag göra detta före eller efter fillerbehandlingen?

Om man är intresserad av att tatuera läpparna rekommenderar vi att man gör detta minst 3 veckor innan sin fillerbehandling på ShapeBy.


BOKA TID
-

© 2018 ShapeBy Sweden AB. All Rights Reserved.

 
Se våra Före & Efterbilder