ShapeBy tipsar

Vad är fillers? För Läppar, Rynkor & Linjer

Vad är fillers? Och hur går en behandling till? I denna guide kommer vi gå igenom allt du behöver veta om fillers. Så du kan känna dig trygg i vetskapen om vad fillers är och vad du bör tänka på vid val av behandlare.

En fillerbehandling är en volymgivande injektionsbehandling baserad på hyaluronsyra. Med filler kan man bygga upp förlorad volym (pga åldrande), skulptera ansiktet eller delar av ansiktet, släta ut rynkor, förstora läpparna och föryngra huden.

Vad är fillers? För Läppar, Rynkor & Linjer

Vad är fillers? Och hur går en behandling till? I denna guide kommer vi gå igenom allt du behöver veta om fillers. Så du kan känna dig trygg i vetskapen om vad fillers är och vad du bör tänka på vid val av behandlare.

En fillerbehandling är en volymgivande injektionsbehandling baserad på hyaluronsyra. Med filler kan man bygga upp förlorad volym (pga åldrande), skulptera ansiktet eller delar av ansiktet, släta ut rynkor, förstora läpparna och föryngra huden.


 

Boka tid hos ShapeBy

Vårt mål är att driva den estetiska branschen framåt; för människans vilja att uttrycka sig genom sitt utseende. Du hittar oss i Stockholm och Göteborg. Välkommen!

 

Vad är fillers?

Fillers består delvis av hyaluronsyra som är en fuktbindande sockermolekyl och kan injiceras på specifika områden. Hyaluronsyra finns naturligt i kroppens hud och leder och försvinner sakta men säkert ju äldre vi blir. Fillerns egenskap är att binda fukt och har lyftkapacitet för att fylla, återfukta, balansera och formge olika områden till exempel ansiktet.

Åldrandet är naturligt och genom åren tappar hud och vävnad sin elasticitet, fukt, ligament och muskelfästen slappar till sig och fettkuddarna krymper i storlek, vilket resulterar i linjer, rynkor, håligheter och slapp hud. Genom försiktiga injektioner kan man placera fillern där det behövs stärkas upp, ersätta förlorad vävnad eller återfukta och hjälpa till att återskapa formerna i ansiktet. Vanligaste områdena att behandla med filler är ansikte, hals, händer och dekolletage. Fillers mot rynkor är också en vanligt förekommande behandling.

Det finns flera olika behandlingsområden och tekniker för att framhäva ansiktets naturliga drag och återställa den förlorade vävnaden. Några exempel på de mest efterfrågade behandlingsområdena i ansiktet är läppar, haka, käklinje, näsa, kindben, tårdiken och tinningar. Många tror fortfarande att fillerbehandlingar kommer förändra hela ansiktet eller göra att man ser överfylld ut.

Filler är inte lika med ett stelt och uttryckslöst ansikte! En duktig behandlare hjälper dig att se fräsch och pigg ut och dra tillbaka åldrandet några år om det var syftet. Ankläppar och platt panna var inne på 90 och 00 talet men hej, det är 2022 nu och tekniken, syftet och kunskapen är helt annan.

 

Vilken produkt passar just mig?

Filler har olika densitet (tjocklek), och lyftkapacitet. Behandlaren väljer noggrant ut rätt produkt för det specifika området och för just din typ av vävnad och hudstatus. En fastare filler krävs för att skapa konturer och fylla ut rynkor, medan en tunn filler återfuktar huden och stramar upp.

Filler används även till att reducera ärr och stärka upp huden från till exempel acne eller annan hudåkomma. En filler är inte permanent och för att bibehålla ett naturligt och fint resultat behövs detta underhållas. Hur länge en filler stannar kvar i vävnaden är individuellt och beroende på vart fillern är placerad.

Till exempel kräver läppar fler behandlingar i underhållssyfte än vad kindben eller näsa gör. Olika vävnader bryter ner fillern olika snabbt.

Ibland behöver man avlägsna filler som kan orsakats av felaktig produktplacering, akuta situationer eller att man helt enkelt tröttnat på sin filler. Då injiceras läkemedlet Hyalase (Hyaluronidase), ett enzym som bryter ned hyaluronsyran. Hyalase ska alltid finnas på alla kliniker som behandlar patienter med fillers. Fråga gärna efter detta på din konsultation.

Varför ska man välja fillers med hyaluronsyra som varar tillfälligt istället för permanenta preparat?

Ansiktet åldras och dess strukturer förändras med tiden. Underhudsfett, skelett, muskler och huden genomgår förändringar vilket leder till minskad volym i ansiktet och elasticitet utav huden. Användning av permanent filler innebär större risker för bestående komplikationer i form av ojämnheter till följd av dessa åldersförändringar i kroppens vävnader.

Permanenta medel kan förflytta sig i samband med åldrandet och kan sjunka ned till andra oönskade partier i ansiktet. Resultat som ser bra ut idag utav permanent filler kan därför ge motsatt effekt om 10 år. Permanenta medel är svåra att hantera om man ändrar sig.

Vi på ShapeBy rekommenderar därför att man endast förhåller sig till icke permanenta lösningar så som hyaluronsyrebaserad filler.

 

Hur och vart kan jag få svar på mina frågor?

Det är viktigt att du som patient väljer en certifierad klinik där alla som utför injektioner är legitimerad personal, alltså sjuksköterska, läkare eller tandläkare. Boka en konsultationstid och förbered dig med dina frågor och funderingar. Du kan också läsa vår guide om vanliga missförstånd om fillers. Välj alltid en klinik med goda recensioner, som har bred kompetens och erfarenhet av behandlingar och som ger dig ett varmt välkomnande och att du får den rätta känslan.

Den nya lagen som trädde i kraft 1 juli 2021 innebär att du först måste göra en konsultation och sedan vänta 48 timmar innan behandlingen utförs. Har ingen behandling utförts senaste sex månaderna så behöver du en ny konsultation även om du gjort behandlingen flera gånger tidigare.

Under själva konsultationen har du möjlighet att ställa alla frågor och funderingar kring injektionen, du får information om produkt, förväntningar, resultat, eftervård, pris och en behandlingsplan anpassad till just dig och dina förutsättningar.

 

Vem bör inte behandlas med filler och vad ska jag tänka på inför en behandling?

Injektioner passar inte dem som är gravida, ammar, står på antibiotika eller har utslag/infektion i behandlingsområdet. Viss medicin och kosttillskott ska sättas ut före en behandling om möjligt, samt alkohol bör undvikas dagarna före.

Vissa sjukdomar är också underlag till att man inte ska göra behandling med filler. Detta får du mer information om på din konsultation. Du fyller i en hälsodeklaration innan mötet för att din behandlare ska kunna få en överblick av din nuvarande och medicinska historia.


 
fillers efterfillers före

 

Boka tid hos ShapeBy

Vårt mål är att driva den estetiska branschen framåt; för människans vilja att uttrycka sig genom sitt utseende. Du hittar oss i Stockholm och Göteborg. Välkommen!

 

Vad ska jag tänka på efter en fillerbehandling?

Kraftig fysisk aktivitet, bastu, varma bad, massage på området och vissa produkter ska undvikas efter behandlingen. Du får med dig en lista på hur länge och vad du ska undvika efteråt. Kemiska peels, laserbehandlingar och microneedling ska undvikas två till tre veckor efteråt för att inte störa läkningen av fillern.

Kan man få blåmärken?

Ansiktet är otroligt kärlrikt och blodförsörjningen god, varför blåmärken och svullnad lätt kan uppstå vid behandlingar i ansiktet. Viss övergående svullnad och blåmärken kan förekomma runt det behandlade området, som normalt försvinner inom en vecka.

Återfår man sin originala form om man inte önskar att fortsätta med behandlingarna?

Ja, fillerbehandlingar är inte permanenta. Så småningom återgår kroppen till sin originala form.


 

Behandlingsdagen, hur går det till, kan jag gå till jobbet och gör det ont?

Du möter din behandlare och friskar upp minnet med informationen kring eftervård, behandlingen, uppföljning och när det är dags att fylla på igen. Vi tar förebilder som läggs in i din journal.

Sekretessen är hög och ingen annan än du och din behandlare har tillgång till detta. Injektionen sker med en liten tunn nål eller en microslang, så kallad cannula. Fillern innehåller bedövningsmedlet Lidocain, men önskar du få ytterligare bedövning på området som behandlas, lägger vi även på Lidocainsalva för att minska ev obehag.

Hur många stick det blir beror på vilket område som behandlas, fillerns djup, tjocklek och syfte. Injektionerna brukar inte göra ont och går i regel snabbt. Noggrann planering och teknik av behandlaren genererar få stick och inget obehag. Vissa områden i ansiktet är mer känsliga men brukar heller inte vara smärtsamma vid injicering.

Du kan gå tillbaka till jobbet direkt efter en behandling med filler. Samma dag eller dagen efter kan du känna dig lite öm beroende på vilket område som behandlats. I vissa fall kan blåmärke uppstå eller huden bli lätt rodnad. Det är högst individuellt hur lätt man har för att få blåmärke eller rodnad i huden och det är fullt naturligt om lätt svullnad skulle uppstå. Direkt efter behandlingen undviker du smink, extrem kyla och värme.

Resultatet av din behandling går att se direkt, men läkningstiden och det färdiga resultatet tar cirka två till tre veckor innan fillern maximerat lyftet, fukten och har mjuknat i vävnaden. Dessförinnan bör du undvika att massera behandlingsområdet om inte din behandlare rekommenderat något annat.

Hur länge håller filler?

Hur länge filler håller beror på vilket området som behandlas och ens egna ämnesomsättning och livsstil. Varje behandlingsområde i ansiktet har sin egna varaktighet och detta beror på vävnaden under huden samt aktiviteten av behandlingsområdet. Normalt sett varar de flesta behandlingar mellan fyra till tolv månader.

Går det att ta bort filler?

Hyaluronsyrebaserade filler går att bryta ned genom att injicera ett motmedel, Fillerborttagning. Efter behandling med Fillerborttagning bryts fillern ned på 24 timmar och utseendet återställs omedelbart.

 

Vad kan jag själv göra för att maximera resultatet?

Följ alltid anvisningarna gällande eftervården. Det är viktigt för att undvika infektioner och att läkningen av fillern får ha sin gång. Många väljer även att behandla vissa områden med rynkbehandling för att släta ut och maximalt balansera hela ansiktet. Starka muskler kan dämpas med Borynkbehandling och framhäva mjukare drag i ansiktet.

En ordentlig hudvård är också viktigt för helheten i ansiktet och huden. Hudvården kan bestå i produkter, laserbehandlingar, microneedling eller kemiska peels. Detta tar din behandlare eller hudterapeut fram och skräddarsyr en behandlingsplan som passar just dig, din plånbok och dina förutsättningar.

 

Boka tid hos ShapeBy

Vårt mål är att driva den estetiska branschen framåt; för människans vilja att uttrycka sig genom sitt utseende. Du hittar oss i Stockholm och Göteborg. Välkommen!Kontakta oss

Har du några frågor eller funderingar? Fyll i frågeformuläret nedan så återkopplar vi till dig inom kort.


  Omdömen

  Alexa Mac Donald, Finland

  “The Shapeby staff is really professional and I totally value their work and opinion. They are always really honest and realistic and they treat their clients as individuals. I can fully trust them and I know they wouldn’t do anything that would be unsafe or unnecessary - so I know I’m in good hands for sure!”

  Viktoria Berg, Sverige

  “Det är ren lyx att få komma till ShapeBy. Från första bemötandet i den härliga foajén till efter avslutad behandling. Personalen är fantastisk och otroligt professionell! Jag har alltid känt att jag varit i trygga händer, deras kunskap gör att man alltid känner sig extra fin när man går därifrån. Jag gillar även att de fokuserar på att ta fram ens bästa drag och förfinar istället för att förändra. Världens bästa klinik helt enkelt! Kärlek till er! ❤️”

  Adam Farhoumand, Sverige

  “Sedan flera år tillbaka har jag besökt ShapeBy med magiska resultat. Otroligt duktiga på det dem gör, och man känner verkligen att man är i trygga händer. Från sekunden man kommer in till utförd behandling är allt verkligen av världsklass. Kan starkt rekommendera ShapeBy.”

  Anitha Clemence, Sverige

  “Jag är otroligt nöjd med resultatet av hårborttagningen jag gjorde, det gick fort (fyra behandlingstillfällen) och var relativt smärtfritt. Personalen var superprofessionell och jag kände mig trygg. Så nu har jag bokat på fler behandlingar. Det är verkligen en enorm skillnad mellan kliniker och här har alla medicinsk bakgrund vilket är kännbart och syns i resultaten.”

  Nindy Kaur, Kanada

  “I have flown from Toronto to Sweden several times to visit ShapeBy and have been extremely satisfied. The entire team at ShapeBy is impressively professional. What I love the most about Dr Neha is how she works with great finesse and creates an aesthetically pleasing look while still keeping the result very natural. I highly recommend ShapeBy to anyone who likes natural and classy results. I for one, will definitely continue using ShapeBy!”

  Så här upplevs vi av
  våra patienter.

  Alexa Mac Donald, Finland

  “The Shapeby staff is really professional and I totally value their work and opinion. They are always really honest and realistic and they treat their clients as individuals. I can fully trust them and I know they wouldn’t do anything that would be unsafe or unnecessary - so I know I’m in good hands for sure!”

  Viktoria Berg, Sverige

  “Det är ren lyx att få komma till ShapeBy. Från första bemötandet i den härliga foajén till efter avslutad behandling. Personalen är fantastisk och otroligt professionell! Jag har alltid känt att jag varit i trygga händer, deras kunskap gör att man alltid känner sig extra fin när man går därifrån. Jag gillar även att de fokuserar på att ta fram ens bästa drag och förfinar istället för att förändra. Världens bästa klinik helt enkelt! Kärlek till er! ❤️”

  Adam Farhoumand, Sverige

  “Sedan flera år tillbaka har jag besökt ShapeBy med magiska resultat. Otroligt duktiga på det dem gör, och man känner verkligen att man är i trygga händer. Från sekunden man kommer in till utförd behandling är allt verkligen av världsklass. Kan starkt rekommendera ShapeBy.”

  Anitha Clemence, Sverige

  “Jag är otroligt nöjd med resultatet av hårborttagningen jag gjorde, det gick fort (fyra behandlingstillfällen) och var relativt smärtfritt. Personalen var superprofessionell och jag kände mig trygg. Så nu har jag bokat på fler behandlingar. Det är verkligen en enorm skillnad mellan kliniker och här har alla medicinsk bakgrund vilket är kännbart och syns i resultaten.”

  Nindy Kaur, Kanada

  “I have flown from Toronto to Sweden several times to visit ShapeBy and have been extremely satisfied. The entire team at ShapeBy is impressively professional. What I love the most about Dr Neha is how she works with great finesse and creates an aesthetically pleasing look while still keeping the result very natural. I highly recommend ShapeBy to anyone who likes natural and classy results. I for one, will definitely continue using ShapeBy!”

  Andra är även intresserade av

  Boomerang Rynkbehandling-prenumeration

  Nu blir Sveriges populäraste Rynkbehandling-behandlingar...

  Tear Trough

  Man kan lyfta fram och fräscha upp ögonen med filler behandling i Tear trough området.

  10 saker att tänka på innan en läppförstoring

  Här delar vi med oss av 10 viktiga aspekter du bör tänka på...

  ShapeBy Face
  Refinement

  Det naturliga valet för ett icke-kirurgiskt ansiktslyft.

  Andra är även intresserade av

  Boomerang Rynkbehandling-prenumeration

  Nu blir Sveriges populäraste Rynkbehandling-behandlingar...

  Tear Trough

  Man kan lyfta fram och fräscha upp ögonen med filler behandling i Tear trough området.

  10 saker att tänka på innan en läppförstoring

  Här delar vi med oss av 10 viktiga aspekter du bör tänka på...

  ShapeBy Face
  Refinement

  Det naturliga valet för ett icke-kirurgiskt ansiktslyft.

  BOKA TID